Rantasalmella kokoontui 27+1 puuvenettä

Puuveneen vuoksi -tapahtumaa vietettiin Rantasalmen kirkonkylän rannassa 16.­-18. heinäkuuta 2021. Paikalle saapui 27 venettä, vaikka kapea Ketveleen kanavan sulku ja matala väylä etukäteen arveluttivatkin isoimmilla veneillä tulleita. Kaikki pääsivät turvallisesti perille, koneongelmien kanssa kamppaillut venekunta kaverin hinauksessa.

Se +1 vene tuli lauantaipäiväksi keskeneräisenä rantaan, kun paikkakuntalainen veneenveistäjä Jarmo ”Jamo” Jauhanen tuli pitämään työnäytöstä, ja perinteinen savolaismallinen soutuvene valmistui yleisön edessä. Tyytyväisyys oli molemminpuolista: Jamolla ja puuveneväellä oli paljon yhteisiä puheenaiheita, ja päivän mittaan hän sai myös kaksi tilausta.

Mukana oli monia vuosien varrelta tuttuja venekuntia, mutta ilahduttavasti myös uusia kasvoja ja veneitä. Purjeveneitä mukana oli poikkeuksellisen paljon. Ehkä eniten mielenkiintoa herätti puisen täyssähköveneen prototyyppi, jonka hiljaisessa kyydissä moni pääsi koeajolle Pienelle Rauanvedelle.

Koronatilanne oli kesällä rauhallinen, ja yhteistyössä alueen Sosterin kanssa oli sovittu, kuinka tapahtuma toteutetaan turvallisesti. Veneiden omistajat saivat päättää, pääseekö yleisö tutustumaan veneisiin sisältä, ja vieraita oli sisätiloissa kerralla vain pieni määrä. Väkeä rannassa kävi päivän aikana paljon, arviolta 500 hlöä, mutta yhtään koronatapausta puuvenetapahtumaan ei jäljitetty.

Puuveneilijät saivat nauttia perjantai-iltana elävästä musiikista, kun paikalliset muusikot esiintyivät rantapuistossa. Lauantaiaamupäivän kohokohta oli vierailu Rantasalmen pappilassa, jonka sen nykyiset omistajat Maarit ja Jorma Kaimio ovat kunnostaneet vanhaan loistoonsa. Jorma Kaimio kertoi sekä pappilan että paikkakunnan historiasta – ja samalla selvisi, ettei Rantasalmen kirkonkylä suinkaan ole aina ollut vesiliikenteen pussinperä, vaan merkittävä keskus tärkeän vesireitin varrella. Vanha valtaväylä vain on nyt mataloitunut ja kasvanut osittain umpeen.

Seuraavan kerran Saimaan alueen puuveneväki kokoontuu ensi kesänä Puumalan Sahanlahdessa, 15.-17.7.2022 heinäkuuta.